Zmiany stawek podatku VAT w 2019
Stawka VAT ulegnie obniżenia, a w niektórych przypadkach podwyższeniu dla niektórych towarów i usług. Modyfikację zapowiedziano w przyjętych przez Radę Ministrów projektach zmian Ustawy o VAT oraz Ordynacji podatkowej. Wprowadzone zmiany dotyczą nowelizacji obowiązującej tabeli stawek VAT dla poszczególnych towarów i usług. Celem jest przygotowanie nowej matrycy stawek podatku od towarów i usług, a tym samym ujednolicenie i uproszczenie systemu stawek VAT.
Aktualnie obowiązującymi stawkami podatku VAT są:
- podstawowa 23% oraz
- obniżone 8%, 5% i 0% dla towarów i usług ustawowo zwolnionych z podatku VAT.
Zmiana ustaw nie oznacza ogólnego obniżenia obowiązujących stawek podatku. Wprowadzone modyfikacje będą oznaczały obniżenie stawek (w stosunku do obecnych) dla niektórych towarów i usług, a dla innych podwyższenie.
Jakie towary obejmie obniżona stawka VAT?
Produkty, które zgodnie z projektami ustaw mogą liczyć na obniżoną stawkę podatku VAT to np.:
- pieczywo oraz ciastka – proponowana stawka to 5 % (aktualnie stosowane są różne stawki uzależnione np. od przydatności do spożycia),
- owoce cytrusowe i tropikalne oraz orzechy takie jak pistacje, kokosowe czy migdały – opodatkowanie stawką 5% (obecnie 8%),
- niektóre przyprawy przetworzone typu np. pieprz, tymianek, słodka papryka oraz musztarda – propozycja 8% (aktualnie 23%),
- żywność dietetyczna i homogenizowana, buliony oraz zupy – zmiana z 8% na 5%,
- produkty dla dzieci i niemowląt np. smoczki, foteliki samochodowe oraz art. higieniczne- propozycja obniżenia z 8% na 5%,
- książki nie oznaczone symbolami ISBN, również e-booki – obniżka z 23% na 5%,
- Gazety, czasopisma drukowane, dzienniki nie oznaczone symbolem ISSN, również e-praca – propozycja 8% (wyjątkiem będą czasopisma lokalne oraz regionalne w innej formie niż elektroniczna – planowane jest zachowania stawki 5%).
Jakie towary zostaną objęte wyższą stawką podatku VAT?
Niektóre produkty zostaną objęte wyższą stawką podatku VAT w porównaniu z obecną. W projektach ustaw uwzględnia się takie produkty jak np.:
- niektóre przyprawy, które nie zostały przetworzone typu kurkuma, szafran, kmin, gałka muszkatołowa – wzrost stawki z 5% na 8%
- napoje z warzyw i owoców (nie zalicza się soków, nektarów z soków czy napojów warzywnych zawierających co najmniej 50% wsadu warzywnego w surowcowym składzie – dla nich stawka 5%) – propozycja zmiany stawki VAT z 5% na 23%,
- lód (używany na cele chłodnicze i spożywcze) – zmiana z 8% na 23% stawkę VAT
- ośmiornice i homary plus bezkręgowce wodne, skorupiaki czy mięczaki, a także przetwory typu kawior czy posiłki z nich przyrządzone sprzedawane w lokalach gastronomicznych – wzrost z 5% na 23%
- czasopisma specjalistyczne – zmiana z 5% na 8% (nie obejmie czasopism lokalnych i regionalnych, które będą np. drukowane, na płytkach czy dyskach – stawka 5%).
Co jeszcze wprowadzają nowelizacje?
Nowelizacja ustaw wprowadza także:
- tzw. WIS czyli Wiążącą Informację Stawkową, która będzie wydawana decyzją przez dyrektora KIS (Krajowej Informacji Skarbowej) na potrzeby opodatkowania podatkiem VAT. Decyzja ta ma być zapewnieniem dla przedsiębiorców odnośnie stosowanej stawki podatku VAT dla danego towaru czy usługi.
- zmianę sposobu identyfikowania usług i towarów na potrzebę podatku VAT. Proponuje się odejście od PKWiU 2008 i przejście w odniesieniu do towarów na CN (Nomenklaturę Scaloną) oraz aktualną dla usług PKWiU 2015.
Jakie będą terminy zmian?
Jeżeli proponowane zmiany zostaną podpisane przez Prezydenta, wówczas nowe stawki VAT zaczną obowiązywać już od 01.06.2019 (dotyczy np. e-booków i e-pras). Data ta ma być wiążąca również dla uzyskiwania WIS. Kolejny termin to 01.01.2020, kiedy to stosowane mają być przepisy odnoszące się do nowego sposobu identyfikacji usług i towarów na potrzeby podatku VAT oraz stawki odnoszące się do pozostałych towarów i usług.